Tuesday, December 27, 2011

Božić u Tuzli

S kime bolje provesti božićne blagdane nego s obitelji i prijateljima. Dovoljan razlog da se po završetku svog radnog vremena u petak zaputim u Tuzlu, svoj rodni grad.


 Kao što sam već pisala u prvom postu, Tuzla je jedan od rijetkih gradova na Balkanu u kojemu se različitost poštuje i štoviše, objeručke prihvaća. Prema posljednjem popisu stanovnika 1991. godine,  15,49% stanovnika Tuzle su katoličke vjeroispovijesti. No, to ne biste zaključili da prošećete gradom za vrijeme božićnih praznika, kada je cijeli grad pun božićnog duha i prenapučenih zabava u čast Božiću. "Nije bitno koje ste vjere, bitno je da se slavi", može biti krilatica koja najbolje opisuje tuzlanski praznični duh.


 Na Badnji dan, na najvećem tuzlanskom trgu, Trgu Slobode, upriličeno je specijalno druženje građana u susret Božiću. Svi posjetitelji su mogli uživati u kuhanom vinu, čaju i domaćim kolačima, a najmlađi su se mogli slikati i pričati sa Djedom Božićnjakom.


Najmlađi su također mogli uživati na klizalištu koje je postavljeno na Trgu Slobode nekoliko dana prije Badnjaka kao zimski poklon građanima od Grada Tuzle.


Navečer je održana tradicionalna misa polnoćka u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla.
Misu je služio gvardijan Franjevačkog samostana, fra Zdravko Anđić.


Cjelokupnu prazničnu atmosferu upotpunio je snijeg koji je nepredviđeno počeo padati par sati prije ponoći,  te tako omogućio da građani Tuzle i ovaj Božić, kao i sve prethodne, dočekaju uz snježnu čaroliju.

Lijepo je biti doma za Božić :)

Sretni vam praznici!

Sunday, December 18, 2011

Božićni humanitarni koncert "Želim život"


Petak je bio dan kada se slavio život, i to pod dirigentskom palicom Zaklade Ana Rukavina, čiji su članovi po šesti put organizirali mega koncert  pod nazivom "Želim život".  


Više od 30 tisuća ljudi uživalo je na Trgu bana Jelačića u nastupu brojnih izvođača različitih glazbenih žanrova kao što su: Boris Novković, Dražen Zečić, E.T., Feminnem, Goran Karan, Halid Bešlić, Iva Herceg, Ivana i Marija Husar, Jasmin Stavros, Jole, Klapa Intrade, Luka Nižetić, Maja Šuput, Massimo, Miroslav Škoro, Novi fosili i Prljavo kazalište.

  

Tijekom večeri su putem telefona prikupljane donacije za usavršavanje HLA tipizacije donatora. Prikupljeno je preko 1,5 milijuna kuna, a humanitarni telefon ostaje aktivan do 24. prosinca. Tako svi građani pozivom na broj 060 9000 još uvijek mogu pomoći ostvarenju misije Zaklade Ana Rukavina.

 Jole na bini

U petak je, također, prije koncerta provedena i akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, te se upisalo oko 300ak građana.  Zbog velikog interesa javnosti, akcija je nastavljena i sutradan.

U Hrvatskoj  još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o dobrovoljnom darivanju koštane srži. Stoga su darivatelji uglavnom oni iz obitelji oboljelih, no njihova koštana srž ne mora nužno odgovarati oboljelom, zbog čega se ona traži u inozemstvu. No, sam taj proces traje jako dugo i često se donator nađe, nažalost, prekasno. Zbog toga su organiziranjem ovakvog događanja članovi Zaklade htjeli potaknuti registriranje građana za potencijalno darivanje koštane srži.


 
Nastup Halida Bešlića, koji je izazvao najveće ovacije publike

Saturday, December 10, 2011

Advent u Beču


Ako želite negdje otputovati za Advent i uživati u prazničnim čarolijama, Beč je savršeno mjesto za to. Pri svakom posjetu, ovaj prekrasni grad me uvijek iznova oduševi. Svako godišnje doba u Beču ima svoje neodoljive čarolije, no zima i zimski praznici čine Beč još magičnijim i bajkovitijim.

Za vrijeme Adventa, Beč je najpoznatiji po Christkindlmarktu, božićnom sajmu koji svake godine privuče preko tri milijuna posjetitelja. Ove godine, također, već od sredine studenog, ulice Beča su prepune posjetitelja iz svih krajeva svijeta u potrazi za jedinstvenim doživljajem Božićne čarolije.


Christkindlmarkt  korijene vuče još iz 13. stoljeća, kada je austrijski car Albrecht I. gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma na gradskom trgu, na kojem su građani mogli kupiti tekstilne proizvode i različite namirnice, ali i brojne slastice.

Bečki adventski sajam s krilaticom 'Adventska čarolija u Beču' ove godine slavi 26 godina postojanja u modernom obliku, pa će ove godine program biti još bogatiji a rasvjeta modernija. Trajat će sve do 24. prosinca na trgu između Gradske vijećnice i Dvorskog kazališta.

Na mnogobrojnim štandovima nude se većinom slatkiši, dekoracije za bor, šalice s motivima gradskih znamenitosti, slike i  mnogobrojni suveniri. Ako volite uživati u mirisu pečenog kestenja, kuhanog vina, romantičnim prizorima kočija i gradske arhitekture ovo je nezaobilazno mjesto za posjet.


Pored ovog sajma, u Beču se održava još nekoliko sajmova kao što je onaj pokraj dvorca Schönbrunna, te sajmovi ispred dvorca Belvedere i na Maria-Theresien Platzu.

Tuesday, December 6, 2011

Premijera filma "Odredište nepoznato"


*** Inače nisam veliki poklonik domaćih filmova, ali me je baš neobično razveselila Iskonova pozivnica na premijeru hrvatskog filma "Odredište nepoznato". Iako sam veliki filmoljubac, nemam običaj ići na premijere tako da sam upravo ovu shvatila kao posebnu priliku za proširenje dijapazona vlastitih navika. ***

Svečana premijera filma "Odredište nepoznato", redatelja Vjerana Vukašinovića i Ines Šulj, održala se  5. prosinca u Cinestaru u Avenue Mallu. Publiku su, pored cjelokupne glumačke i redateljske postave, sačinjavali manje poznati lokalni celebovi, te Iskonovi uzvanici, budući da je Iskon bio jedan od pokrovitelja premijere. Na taj način se publika dijelila na tri vrste VIP-a što je izazvalo veliku zbrku pri ulazu u dvoranu.

Nakon što je proteklo gotovo pola sata od smještanja gostiju na predviđena mjesta, film je konačno počeo. 

 Radnja filma prati dva mladića, Cigu i Maxa (Dean Krivačić Cigo i Maksimilijan Ružinski) koji se u želji za ludim provodom upućuju na more starim djedovim autom. Zbog nepripremljenosti i neorganiziranosti njihovo putovanje se produljuje na tri dana i dvije noći tijekom kojih prolaze kroz mnoge tragikomične situacije te se put na more pretvara u put u nepoznato.

Skromna produkcija, improvizirani scenarij i nerazvijena radnja ovog filma, iznenađujuće je osvojila specijalnu priznanje žirija 2010. na Vukovar Film Festivalu zbog čega je ovaj film od 5. prosinca ove godine, nakon službene premijere, uvršten u tjedni repertoar Cinestara.

Održana premijera je, kao i sami film, organizirana jako skromno. Od mnogih najavljenih celebova i VIP osoba, došli su samo Ivana Kindl, Damir Hoyka i Iva Dragojević. Redatelji i glumačka i ekipa su se predstavili na kraju u samo nekoliko minuta  jako sažeto i improvizirano.


Zaključno, low budget i low quality označili su ovu premijeru kao veliko razočarenje prisutnih.