Sunday, January 8, 2012

"Socijalizam i modernost" - nešto lijepo o socijalizmu


Oduvijek smo htjeli znati kako su živjeli naši roditelji u "ona vremena" koja su pogažena ratom i obilježena kao crna mrlja hrvatske povijesti. No, je li baš sve uvijek bilo tako crno ili su to ipak bila stara dobra vremena? Priliku za rješenje naših nedoumica i uvid u taj bivši svijet pružio nam je Muzej suvremene umjetnosti sa izložbom "Socijalizam i modernost 1950.-1974."Izložba »Socijalizam i modernost« otvorena je 2. prosinca kao rezultat velike suradnje tridesetak muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj kako bi se što bolje rekonstruirala tadašnja stvarnost, te se uklopila u okvir modernizma, kulturnih i umjetničkih fenomena. Ona kao takva ne predstavlja pregled najznačajnijih remek dijela tog razdoblja već se trudi prikazati mnogobrojne aspekte tadašnjeg života i stvaralaštva.


Pregledom političke, kulturne i umjetničke stvarnosti, izložba nastoji odgovoriti na to kako se pojam modernosti uklapao u tadašnju jednobojnu socijalističku sliku svijeta. Kako bi što bolje ukazala na tadašnje razdoblje koristila je prikaz tri važna društvena faktora: grad- kao okvir i pozornicu djelovanja, novine i televiziju.


Posebna pozornost posvećena je arhitekturi te modernom umjetničkom izričaju unutar nje. Kroz fotografije prikazane su brojne hrvatske građevine kroz povijest te planovi za rekonstrukciju istih ili stvaranje novih, jedinstveno modernih.


Kao jedan od ključnih društvenih faktora prikazani su tadašnji mediji, gdje su nostalgično izložena neka od tadašnjih izdanja najčitanijih tiskanih medija poput Arene, Politikinog zabavnika, Slobodne Dalmacije te Hrvatskog tjednika.


Posebno je istaknuta televizija, popularna prosvjetiteljica koja je u tom razdoblju "najvažniji čimbenik demokratizacije kulture i pokazatelj luksuza siromašnih". Njezinim masovnim konzumiranjem došlo je do velikog zaokreta u svakodnevnom životu građana, te je pored svega zaslužna za razvoj socijalističke popularne kulture.

Prikaz televizijskog emitiranja

Izložba je posjetiteljima također dočarala kakav je bio socijalistički životni stil, rekonstruiranjem tadašnje kuhinje, dnevnog boravka, te kućanskih aparata.


Posjetitelji su uz kupljenu ulaznicu na poklon dobili bočicu Cockte, čija je povijest, kao popularnog jugoslavenskog pića, bila također predstavljena na izložbi.


Ako i vi  želite osjetiti dašak prošlosti i nostalgiju za nekih prošlim vremenima o kojima su nam pričali naši roditelji, djedovi i bake, obvezno posjetite ovu izložbu koja ostaje otvorena do 5. veljače ove godine.

No comments:

Post a Comment