Tuesday, December 27, 2011

Božić u Tuzli

S kime bolje provesti božićne blagdane nego s obitelji i prijateljima. Dovoljan razlog da se po završetku svog radnog vremena u petak zaputim u Tuzlu, svoj rodni grad.


 Kao što sam već pisala u prvom postu, Tuzla je jedan od rijetkih gradova na Balkanu u kojemu se različitost poštuje i štoviše, objeručke prihvaća. Prema posljednjem popisu stanovnika 1991. godine,  15,49% stanovnika Tuzle su katoličke vjeroispovijesti. No, to ne biste zaključili da prošećete gradom za vrijeme božićnih praznika, kada je cijeli grad pun božićnog duha i prenapučenih zabava u čast Božiću. "Nije bitno koje ste vjere, bitno je da se slavi", može biti krilatica koja najbolje opisuje tuzlanski praznični duh.


 Na Badnji dan, na najvećem tuzlanskom trgu, Trgu Slobode, upriličeno je specijalno druženje građana u susret Božiću. Svi posjetitelji su mogli uživati u kuhanom vinu, čaju i domaćim kolačima, a najmlađi su se mogli slikati i pričati sa Djedom Božićnjakom.


Najmlađi su također mogli uživati na klizalištu koje je postavljeno na Trgu Slobode nekoliko dana prije Badnjaka kao zimski poklon građanima od Grada Tuzle.


Navečer je održana tradicionalna misa polnoćka u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla.
Misu je služio gvardijan Franjevačkog samostana, fra Zdravko Anđić.


Cjelokupnu prazničnu atmosferu upotpunio je snijeg koji je nepredviđeno počeo padati par sati prije ponoći,  te tako omogućio da građani Tuzle i ovaj Božić, kao i sve prethodne, dočekaju uz snježnu čaroliju.

Lijepo je biti doma za Božić :)

Sretni vam praznici!

No comments:

Post a Comment