Sunday, November 20, 2011

Portret: Salvador Dalí

Prošlo je čak 23 godine od smrti najpoznatijeg umjetnika nadrealizma Salvadora Dalíja, no njegova djela jednako osvajaju srca poklonika umjetnosti diljem svijeta. Svojom inovativnošću i bizarnošću ostavio je neizbrisiv trag na vrijeme u kojemu je živio ali i pružio putokaz današnjoj umjetnosti. Zadesila me  je turistička sreća da u moru različitih muzeja posjetim upravo njegov u Figuerasu i od tad sam naprosto očarana. 


Rođen je u malenom španjolskom gradiću Figuerasu u blizini Barcelone 11. svibnja 1904. godine a od svog ranog djetinjstva bio je fasciniran dubinom života i ljudskog uma. Tako je dugo vjerovao da je reinkarnacija svoga brata koji je umro točno devet mjeseci prije njegova rođenja.

Već sa deset godina ulazi u svijet slikarstva pod velikim utjecajem impresionizma kojim obilježava svoja prva djela koja su bila izložena 1919. godine u kazalištu u Figuerasu. Iako su imala veliki uspjeh, Dalí je ipak osjećao želju za umjetničkim obrazovanjem pa upisuje Akademiju u Madridu gdje njegova djela poprimaju obilježja kubizma. No vrhunac svog umjetničkog izričaja doživljava u Parizu gdje upoznaje svog idola Pabla Picassa.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalí prelazi granice nadrealizma i posvećuje se optičkim iluzijama i znanosti koji se isprepliću u njegovim djelima poput slike „Hiperkubično tijelo“. Također je javnosti fascinantno njegovo djelo „Gala razmišlja o Sredozemnom moru“ koje kada se gleda dvadeset metara ispod površine postaje portret Abrahama Lincolna.
            
Najpoznatiji muzej Dalíjevih djela je smješten upravo u njegovom rodnom Figuerasu, u kazalištu gdje je imao svoju prvu izložbu. Kazalište je za vrijeme španjolskog građanskog rata 1939. bilo porušeno pa je Dalí predložio da se na njegovim temeljima izgradi muzej koji je zvanično otvoren 1974. godine. Od tada sve do danas to je jedino mjesto na svijetu koje posjetiteljima nudi jedinstven pogled na život i djela Salvadora Dalíja, od njegove mladosti do smrti.
        
Sama ideja o stvaranju vlastitog muzeja opčinila je Dalíja toliko da je ostatak svog života posvetio svakom detalju njegovog uređenja i stvaranju ne samo slikarskih djela kao što je Room Mae West koja običnom oku izgleda kao besmislen sklop nepovezanih stvari no kada se pogleda s određene visine i kroz Dalijevu leću sve te stvari skupa čine portret.
            
Današnji muzej sadrži sve ono što je  Dalí stvarao za  vrijeme svog života a to su: slike, crteži, skulpture, hologrami, fotografije i mnogi drugi umjetnički oblici. Javnosti je dostupno 1500 njegovih djela od ukupno 4000.Posjetiteljima se savjetuje obilazak cjelokupnog muzeja kako bi se u potpunosti upoznali sa Dalíjevom umjetnosti i ličnosti koja je sama po sebi jako kompleksna.

Jedna od najpoznatijih Dalíjevih slika: Gala razmišlja o Sredozemnom moru. 



Ulaz u Dalíjev muzej u Figueresu, Španjolska.



Room Mae West


No comments:

Post a Comment